Як в Україні працює Державний ринковий нагляд?

"Ринковий нагляд та контроль нехарчової продукції"

Про основні функції державного ринкового нагляду, заходи, які здійснює Держпраця та про обов’язки тих, хто імпортує й розповсюджує нехарчову продукцію, журналістам "ТрибунаЛу" розповідає начальник відділу ринкового нагляду у Львівській області Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці – Микола Прокоп’як.

Державний ринковий нагляд що це таке?

Купуючи нехарчові товари, наприклад, електроінструмент, будівельні матеріали, побутову техніку, засоби індивідуального захисту, важливо бути впевненим у їх безпечності. Для захисту споживачів від небезпек, що може становити продукція, в Україні працює державний ринковий нагляд. Тому основними цілями ринкового нагляду є захист громадян від небезпечних нехарчових товарів та створення рівного конкурентного середовища для виробників та розповсюджувачів.

Які заходи державного ринкового нагляду здійснює Держпраця?

Заходами ринкового нагляду є: перевірки характеристик продукції, у тому числі відбір зразків продукції та їх експертиза. Також обмежувальні заходи, які включають: обмеження надання продукції на ринку, вилучення продукції з обігу, відкликання продукції та заборону надання продукції на ринку.

Які законодавчі чи нормативно-правові акти регулюють діяльність ринкового нагляду в Україні?

На сьогодні законодавство України про державний ринковий нагляд і контроль продукції складається з Закону України "Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції", Закону України "Про зальну безпечність нехарчової продукції", інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини в цій сфері, у тому числі технічних регламентів, затверджених постановами Кабінету Міністрів України.

Які органи державного ринкового нагляду є в Україні? Це винятково Державна служба України з питань праці чи є якісь інші державні інституції?

Ну, в Україні існує 8 державних органів, які здійснюють контроль за відповідністю продукції встановленим вимогам, а також забезпечення відсутності загроз суспільним інтересам. Отож, це Державна служба України з питань праці та її територіальні органи, Держпродспоживслужба, Державна служба з питань надзвичайних ситуацій, Держекоінспекція, Укртрансбезпека та інші.

Чи проводять посадові особи Держпраці відповідні перевірки спрямовані на дотримання законодавства з питань ринкового нагляду у сфері віднесеній до компетенції установи?

На даний час такі перевірки не проводяться через те, що постановою Кабінету Міністрів України від березня 2022 року №303 "Про припинення заходів державного нагляду і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану", Держпраці припинено проведення планових та позапланових заходів державного ринкового нагляду на період воєнного стану. Проте хочу зазначити, що за ініціативи Голови Держпраці в умовах обмеження проведення перевірок характеристик продукції, запроваджено реалізацію широкої інформаційної кампанії з державного ринкового нагляду, яка направлена на підвищення обізнаності виробників, імпортерів, розповсюджувачів, а також користувачів щодо вимог надання продукції на ринку, що віднесена до сфери відповідальності Держпраці.

Чи може споживач звернутися до органу державного ринкового нагляду у разі якщо він придбав продукцію котра може нести загрозу для життя та здоров'я?

5 1 голос
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest

1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Scroll to Top